Stille verkoop van je woning
woensdag 27 februari 2019
Stille verkoop, hoe zit het nou precies? Twee vragen worden de laatste tijd vaak aan mij en mijn collega’s gesteld: “Hebben jullie nog woningen in de stille verkoop?” en “Kunnen jullie mijn woning ook in de stille verkoop zetten?” Op beide vragen is het antwoord overigens “ja,” maar dat terzijde.
Allereerst een korte toelichting op het fenomeen stille verkoop. Zeker met de actuele woningmarkt bestaat bij veel woningeigenaren de angst dat men sneller de eigen woning verkoopt dan dat er een geschikte opvolger gevonden is. Terecht, maar omdat een steeds groter wordende groep mensen zo denkt, zit iedereen op elkaar te wachten en draait de woningmarkt langzaam maar zeker verder op slot. Een stille verkoop is dan een optie. De woning staat dan “officieel” bij ons in de verkoop, maar er wordt via onze eigen website en Funda geen ruchtbaarheid aan gegeven. Kopers worden gezocht binnen ons eigen netwerk en onder belangstellenden waarmee wij recent een bezichtiging hebben gehad en waarvoor de woning mogelijk interessant kan zijn. Jij als verkoper weet dus op voorhand wat voor vlees je in de kuip hebt, en omdat er sprake is van exclusiviteit heb je een goede onderhandelingspositie en kun je bijvoorbeeld als voorwaarde een overdrachtsdatum op langere termijn stellen.
Het voornaamste verschil met een reguliere verkoop is dat je bij een stille verkoop in de meeste gevallen slechts met één geïnteresseerde partij onderhandelt. Bij een reguliere verkoop wordt een zo groot mogelijke doelgroep aangesproken en is de kans groter dat je woning voor of zelfs boven de vraagprijs wordt verkocht.
Zit je in de geschetste situatie en twijfel je over de mogelijkheden? Ik kom graag eens langs om de mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken.